Trimester 0 - boosta din fertilitet

Trimester 0 - boosta din fertilitet

Går du igenom den fruktansvärda ofrivilliga barnlösheten? Jag vet hur det känns, efter flera års kämpande och sökande efter svar. Att gå igenom ofrivillig barnlöshet är något bara du som går igenom det kan förstå. Jag vill bara inledningsvis säga till dig som kämpar och längtar att du har rätt till alla dina känslor, det är din resa och dina upplevelser. Ingen kan någonsin säga till dig att du borde känna, vara eller göra på ett visst sätt. Prioritera dig själv, ta hand om dig själv och låt dina känslor få ta plats. 

Jag vet också hur det är att desperat söka efter svar, lösningar och rätt tillskott som kan hjälpa. Jag vet hur det är att googla dagarna i ända för att hitta information och lyckliga slut, hur gjorde dem för att bli gravida, vad funkade.. Det är utmattande och dränerade mig totalt på energi. Med denna sidan har jag en vision av att kunna samla all den kunskapen och informationen som du behöver på din resa, för att du på ett enklare sätt ska kunna ta makten över din fertilitet och börja prioritera dig själv. 

Nedan följer punkter på områden som du kan börja se över om du önskar bli gravid

1. Maximera ditt näringsintag och upptag

För att kroppen ska kunna genomföra alla de processer som den dagligen behöver så krävs det att vi fyller på med näring och energi - och det får vi genom maten vi äter. Se till att öka upp intaget av den färgglada maten, grönsaker och bär. Bär är fulla av antioxidanter som skyddar våra celler från oxidativ stress och grönsaker är fulla med näring som kroppen behöver. Bland annat kan broccoli och andra korsblommiga grönsaker hjälpa till att bryta ner förbrukade hormoner i kroppen. Se till att få i dig fullvärdiga proteiner som du hittar i animaliskt protein, hampa, chia, bovete och chlorella bland annat. Vi behöver också mycket goda fetter för att kunna bygga hormoner - det hittar du bland annat i smör, kokosolja/mjölk, animalier, chiafrön, avokado, nötter och nötsmör. 

Det är så viktigt för fertiliteten att vi äter ordentligt, får i oss tillräckligt med mat och inte går hungriga. Det gör att kroppen känner sig trygg, och med all näring genom en god kost fyller vi på med energi. En kropp som ska genomföra en graviditet behöver mycket energi. 

Med det sagt behöver vi också se till att vi faktiskt kan ta upp den näringen vi äter. Många går idag med en obalanserad tarmhälsa vilket gör att vi kan äta rätt, men tarmen kan sedan inte ta upp näringen. Se till att tugga maten ordentligt och ät i lugn och ro. Du kan också hjälpa din tarmflora med probiotika från tillskott, kombucha eller andra fermenterade produkter. 

 

2. Kartlägg din menscykel

Om du inte redan gör detta så börja kartlägg din cykel. Här har du ett fantastiskt verktyg för att lära känna din kropp och hur den mår. Vår cykel är en direkt återspegling av hur kroppen mår och kan ge oss många svar. Börja med att skriva ner hur du mår de olika dagarna i din cykel, börja kolla efter sekret när du går på toa - fertilt sekret utsöndras vid högt östrogen och när kroppen är som mest fertil. Det fertila sekretet kan liknas med rå äggvita, en känsla av att det är halkigt när du torkar dig. Du kan också börja tempa på morgonen, efter ägglossning höjs temperaturen i kroppen, när du regelbundet tempar så kommer du att kunna se ett mönster som säger dig var i din cykel du är. Beroende på hur du upplever din cykel, om du t.ex inte får något fertilt sekret eller ser någon temphöjning kan det vara ett tecken på hormonell obalans som skapar utmaningar för dig att bli gravid. 

 

3. Balansera ditt nervsystem

Vårt nervsystem och vårt hormonella system arbetar tillsammans i kroppen. Dessa två system påverkar samma funktioner i vår kropp och de påverkar varandra, i båda riktningar. Har du ett för aktivt nervsystem kommer det att påverka ditt hormonella system, men har du ett harmoniskt nervsystem så kommer det att hjälpa det hormonella systemet.

Dessa två delar av nervsystemet kan aldrig vara aktiva samtidigt, utan fungerar ungefär som en gungbräda, det är antingen det sympatiska eller parasympatiska som dominerar. Det sympatiska systemet är det som aktiveras när vi behöver skydda oss från fara, när vi behöver vara på vår vakt, alerta och redo att fly eller slåss. Här pausas vissa funktioner i kroppen som exempelvis matsmältningen och fortplantningen, istället aktiveras stresshormoner och inflammationsgraden höjs, allt för att skydda kroppen. En skyddsmekanism som vi inte skulle klara oss utan, däremot lever vi ett liv som ständigt aktiverar denna skyddsmekanismen och sätter igång stressresponsen i vår kropp. Det är högt intag av socker, negativa och oroande tankar, mycket att göra på jobbet, dålig självkänsla och ett ständigt fullspäckat schema. 

På andra sidan gungbrädan sitter det parasympatiska systemet som sköter vår avgiftning, vår läkning och matsmältning. Hit kommer vi när vi ger kroppen återhämtning, långsamma och djupa andetag samt positiva tankar. Beroende på vilket av systemet som är aktivt så produceras olika hormoner och signalsubstanser i kroppen - som i sin tur kommer att påverka hur du och din kropp mår. Med det sagt vill jag förtydliga att det sympatiska nervsystemet inte är något dåligt, det är livsavgörande för oss, det är avsaknaden av det parasympatiska/återhämtningen som är det skadliga för vår kropp och vår hälsa. Allt handlar om balans - homeostas i kroppen. 

Se över dina stressorer i vardagen, är det jobbet, relationen, dina tankar eller telefonen som ständigt plingar? Gör förändringar som du behöver, som du mår bra av. Detta är inte bara viktigt för din fertilitet utan över din hälsa överlag, ditt välmående. Prioritera det du mår bra av och minska på det andra. Se också till att få in lugna och meditativa aktiviteter i din vardag, kanske kan det vara yoga, meditation, andningsövningar eller en kurs i stickning. När vi utför aktiviteter där vi behöver vara fullt närvarande utan att stressa igenom så kommer vi in i ett meditativt tillstånd som är otroligt läkande för kroppen. Både dina könshormoner och din må-bra-hormoner kommer få mycket bättre förutsättningar att fungera. 

 

4. Rena kroppen

Något som ofta glöms bort och inte nämns när det kommer till fertilitet är att rena vår kropp från kemikalier, gifter och slaggprodukter. Vår lever har ett gediget jobb att rena kroppen från allt som inte bör vara där. När vi får i oss för mycket av dessa gifter så kommer det att påverka vår cellmiljö, vilket leder till en sämre funktion i cellerna. Underlätta för levern genom att minska på gifterna. Du kan t.ex välja att äta ekologisk mat, minska på platser och strålning i hemmet, se över dina hudvård- och städprodukter och använd istället ekologiska produkter. Alla produkter som innehåller parfymer är en typisk bov för våra hormoner. Vi använder idag mängder med hudvårdprodukter och smink som innehåller massor av kemikalier som inte bara påverkar cellmiljön utan även stör hormonernas signaler.

5. Ta hand om dig själv 

För mig har denna punkten varit avgörande genom en resa av ofrivillig barnlöshet. Det är en resa full av förtvivlan, hopplöshet, sorg och frustration. Se till att ta hand om dig själv under resan, gör saker du mår bra av och glöm inte bort de där sakerna som tidigare gav dig pirr i kroppen. Det är fortfarande du, ge det utrymme. Sorg och glädje får finnas parallellt under resan, ta hand om sorgen när den är som starkast men ge också utrymme för glädjen när sorgen lättar något. 

Vad gör dig lycklig? Boka in detta i din kalender idag! 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar