Hur kan vi minska vår stress i vardagen

Hur kan vi minska vår stress i vardagen

Jag pratar ofta om stress och dess negativa effekter i mina kanaler. Jag vill börja med att förtydliga att stress i sig inte är negativt. Stressen gör att vi överlever farliga situationer, den gör att vi reagerar när vi ska. Det farliga är när stressen blir kronisk, när stressen är ett dagligt inslag i din vardag och återhämtningen inte får det utrymme som den behöver. När stressen blir kronisk är kroppen i ett ständigt fight och flight läge, den prioriterar din överlevnad framför mycket annat i kroppen. När vi stressar ökar inflammation och stresshormoner i kroppen vilket på sikt kan ställa till oreda i våra celler. Cellerna blir trötta och utmattade och orkar tillslut inte göra sitt jobb. Cellerna är dem som utför allt jobb i vår kropp så stress påverkar hela vår hälsa. När jag jobbar med klienter ser jag alltid till eventuell stress först. Detta då vi behöver prioritera den för att komma åt resterande obalanser i kroppen. 

 

För att kunna minska vår stress så behöver vi veta vad stress är, för det kan vara många olika saker. 

Vi delar upp stressen i 3 olika kategorier: 

1. Den fysiska stressen: När du har mycket att göra, springer till bussen, lång to-do lista, känslan av att inte hinna med osv. Oftast är det den stressen som vi enklast uppmärksammar och känner av själv. 

2. Den emotionella stressen: Denna stressen handlar om när vi oroar oss för familjemedlemmar, går igenom förluster av nära och kära, skilsmässa osv. När vi helt enkelt har mycket känslor i omlopp i kroppen så som sorg, oro, rädsla, vrede. 

3. Stress mellan organen: Denna stress blir ofta ett resultat av stressen i de övriga punkterna, men handlar också om en dålig kost, utsatt för mycket kemikalier, angrepp av parasiter, inflammationer osv. Stress som sitter inne i kroppen helt enkelt. 

 

För mig har stressen gjort den stora skillnaden. Att försöka sätta ord på det som skapat stress för mig, tagit bort det jag kunnat, skapat hållbara förändringar och såklart fått in återhämtning. Det har gett min kropp möjlighet att läka, att få min kropp in i det parasympatiska nervsystemet, vårt lugn- och ro system som aktiverar kroppens självläkning. Och många frågar mig, hur gjorde du?

Det jag vill börjar med att säga är att det inte varit en quick-fix, det har tagit mig 2 år att komma till en plats som jag känner mig lugn och trygg på, detta beror såklart också på vilka förutsättningar vi har och hur mycket stress vi har med oss i bagaget. Läs gärna min artikel om att leva med stress, oro och ångest. 

Vad kan du göra? 

1. Gör en energibudget

Börja med att se över din stress. Gör en lista på det som tar energi av dig och gör sedan en likadan lista med det som ger energi. Vad säger dem dig? Finns det en balans eller behöver du göra justeringar? Och det behöver inte vara justeringar som måste ske här och nu. T.ex var jobbet en stor stressfaktor för mig och det kunde jag inte bara säga upp hur som helst, vissa saker tar tid. 

2. Lär dig säga nej

För att den där listan ska börja jämnas ut behöver vi börja lära oss att säga nej när kroppen ber om det. Det kan handla om att säga nej till dig själv när du ska gå och träna men kroppen egentligen ber om vila, eller att säga nej till det där släktkalaset eller vinkvällen med vännerna om det är det du vill. Att säga nej till andra är att säga ja till sig själv. Det är inte taskigt eller själviskt. Det är helt okej, vi måste börja lyssna till vad vi själva behöver. 

3. Börja djupandas

Detta har varit min lifesaver. När jag började gå hos min coach så fick jag instruktioner om att börja djupandas 10 min morgon och kväll för att lugna mitt nervsystem. I början var detta såå jobbigt och det fanns mycket motstånd inom mig. Idag gör jag det dagligen på ren automatik. Detta är det mest effektiva sättet att sänka stressnivåerna i kroppen med omedelbar effekt. Djupa andetag mjuka och långsamma andetag ner i magen aktiverar vårt lugn och ro system, syresätter våra celler som producerar energi och sänker tempot i kroppen. Detta kommer också göra att du börja andas djupare även under dagen. (Ytlig andning uppe i bröstkorgen frisätter stresshormoner i kroppen) 

4. Hitta dig själv och det som gör dig glad

När vi stressar så är ofta i ett "måste"-läge. Vi är helt enkelt upptagna med saker vi måste göra. Och egentligen måste du ingenting. Bara det ordet kan skapa mer stress. Vi vill göra saker. Ja, även betala räkningarna är något vi vill, för du vill ha tak över huvudet och värme i ditt hus. Du måste ingenting. Det vi behöver få in mer av är dem sakerna som får oss att le, glittra och skratta. Det som genuint får oss att må bra. det var så för mig, och jag vet att det är så för många andra att vi glömmer bort detta när dagarna går i ett. Vi har fullt upp med att få ihop vardagen. Vi har nästan glömt bort vad som får oss att må bra. Så skriv en lista på det som får dig att må bra och börja föra in detta i din kalender. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar