Vad är Hormonyoga och hur kan det hjälpa dig?

Vad är Hormonyoga och hur kan det hjälpa dig?

Vad är hormonyoga? Iallafall för mig så var detta ett okänt begrepp innan jag hittade utbildningen och anmälde mig för att bli diplomerad hormonyogalärare. 

I denna artikeln tänkte jag beskriva mer för dig vad Hormonyoga är och hur det kan hjälpa dig. 

Och om vi börjar med grunden - vad är yoga och var kommer det ifrån. Yogans ursprung är flera tusen år gammal och börjar med en man som hette Patanjali. Han skrev en bok som går under namnet yogasutra, detta är en bok som används än idag inom yogan och dess filosofiska lära. Boken innehåller olika verser som förklarar vad yoga är och dess syfte. För yoga är långt ifrån en fysisk aktivitet som många ser den som idag. Yogan handlade om ett förhållningssätt till livet, till sin omgivning och till sig själv. I denna boken nämns 8 olika grenar (som för många påminner om de 10 budorden. Dessa grenar innefattar hur du bör leva som människa, vad som är viktigt och hur vi kan leva i harmoni med oss själva. Dessa 8 grenar innefattar följande punkter: hur vi ska uppföra oss (vara sanna, inte skada, inte stjäla osv), hur vi bör jobba med oss själva (renlighet, belåtenhet, självdisciplin, daglig praktik och ödmjukhet), fysiska positioner, andningsövningar, sinneskontroll, koncentration, meditation och självinsikt. Alla dessa grenar är för de allra flesta fortfarande en del av yogan, alltså väldigt mycket mer än den fysiska yogan. 

För mig handlar yogan om självutveckling, självkärlek, återhämtning, styrka (både fysisk och mental) och utbildning. Jag lär mig hela tiden, och utvecklas som människa. Jag upplever att yogan gör mig till en bättre människa.

Inom yogan finns flera olika typer av yoga, de med mer fokus på avslappning och meditation, vissa med fokus på styrka osv. 

Hormonyoga är en del av  mediyogan och kundaliniyogan. Vi fokuserar på återhämtning, vår andning och våra hormonproducerande körtlar - hypofysen, sköldkörteln, binjurarna och äggstockarna. Alla dessa behöver vara i balans för att kroppen ska fungera och vi ska ha en hormonell balans och optimal fertilitet. De påverkas också mycket negativt av stress i alla former så därför är denna lugna formen av yogan helt fantastisk! Vi riktar vårt fokus och vår energi till körtlarna och gör rörelser som stimulerar/masserar våra körtlar och ökar cellaktiviteten och cirkulationen. En holistisk yogaform där vi eftersträvar balans mellan sinne, kropp och själ. 

Forskning har visat flera positiva effekter av regelbunden yoga: 

 • Minskad stress
 • Mindre ångest och depression
 • Förbättrar matsmältningen
 • Ökad uthållighet/tålamod
 • Bättre sömn
 • Ökat lymfflöde och bättre rening av kroppen
 • Bättre hållning/muskelstyrka/rörlighet
 • Sänkt blodtryck 
 • Ökat fokus/koncentrationsförmåga

I hormonyogan jobbar vi med kroppen fysiskt, psykiskt och själsligt. De positioner och övningar vi gör är speciellt anpassade för våra hormonkörtlar och kvinnliga reproduktionsorgan. Vi förstärker övningarna med andningen och genom att rikta vår energi till dessa områden. Hormonyogan är anpassad för att ge största möjliga effekt på det hormonella systemet. 

Hormonyoga passar alla kvinnor, men är särskilt bra för kvinnor som upplever

 • besvär med PMS, PMDS, smärtsamma menstruationer, oregelbundna cykler eller utebliven mens 
 • PCO/PCOS 
 • Vid infertilitet eller om du önskar bli gravid 
 • Olika klimakteriebesvär
 • Sköldkörtelbesvär
 • Inkontinensproblem 

 

En yogaform där vi kombinerar fysisk aktivitet, djup avslappning, mentalt fokus, ökad cirkulation och cellaktivitet till våra reproduktionsorgan för ökad energi och vitalitet. Många kvinnor upplever förbättrad hälsa, välmående och hormonell balans efter regelbunden hormonyoga. 

Den finaste kärleken du kan ge till din kropp i ett stressigt samhälle! 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar